Povinná angličtina v novele školského zákona zostáva

02.02.2011 Celý región

Bratislava 1. februára (TASR) - Povinná angličtina v novele školského zákona zostáva. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady SR, keď neschválili pripomienku prezidenta SR Ivana Gašparoviča ponechať znenie zákona bez ...
Hlava štátu svoje rozhodnutie zdôvodňovala tým, že cieľom zákona je umožniť žiakom ovládať aspoň dva cudzie jazyky a vedieť ich používať. Novela však podľa neho preferuje angličtinu na úkor iných cudzích jazykov. Prezident poslancom pripomenul, že s uprednostňovaním anglického jazyka nesúhlasili aj viacerí veľvyslanci akreditovaní v SR.

Minister školstva Eugen Jurcyza reagoval v rozprave na výhradu týkajúcu na povinnej angličtiny slovami, že aj v súčasnosti existuje systém uprednostňujúci šesť svetových jazykov. Upozornil na to, že ak odpočítame štáty EÚ, v ktorých je angličtina úradným jazykom, vo viac ako polovici je anglický jazyk povinný. \"A takisto sa preferuje aj v Nemecku, \" poznamenal.

Jeho predchodca, exminister školstva a poslanec SNS Ján Mikolaj, pripomenul, že ani jeden z predmetov, ktorý sa v školách v SR vyučujú, nie je v štátnom vzdelávacom programe prikázaný zákonom. Podľa jeho vyjadrenia chce angličtinu študovať asi 80 percent detí. Tvrdil, že ide skôr o politický ako odborný ťah s prvkami populizmu. Poukázal na to, že po odbornej stránke nie sú slovenské školy na kvalifikovanú výučbu angličtiny pripravené.

Poslankyňa SDKÚ-DS Magda Vášáryová prirovnala prechod na angličtinu k \"civilizačnej zmene\", ktorá však prichádza neskoro. Podľa nej sa nečuduje protestom veľvyslancov z nemecky hovoriacich krajín, keďže prichádza čas odklonu od nemčiny. Na príklade Nórska ukázala, ako sa na anglicky hovoriaci svet preorientovala táto severská krajina už po druhej svetovej vojne.

Novela školského zákona okrem spomínaného zavádzania povinnej výučby anglického jazyka pre žiakov základných škôl od septembra 2011 upravuje aj termíny školských prázdnin. Ministerstvo školstva by ich malo po novom zverejňovať na tri školské roky dopredu na svojej internetovej stránke.

Novela tiež ruší polročné vysvedčenia. O študijných výsledkoch detí sa rodičia dozvedia už len na požiadanie z výpisu. Vysvedčenia žiaci dostanú len na konci školského roka, v posledný deň vyučovania. Novela tiež zaväzuje rezort školstva poskytovať školám zdarma schválené učebnice, texty a pracovné zošity vrátane ich prepisov do Braillovho písma.

Takisto rieši aj otázku osemročných gymnázií. Koalícia považovala za likvidačné zavedenie 5-percentných paušálnych kvót pri prijímaní na daných typ škôl od budúceho školského roka, s ktorým počítala vláda Roberta Fica. Odložila tento problém s tým, že sa s ním do roku 2014 vyrovná.

Novela školského zákon nadobudne účinnosť od 1. marca tohto roka.
 

Vyberte región